”Koen syvästi kuuluvani tänne Keski-Suomeen, mutta samalla elän hyvin kaukana täältä ja kuulun myös jonnekin ihan muualle.”

Niina Lehtonen Braun tutkii naissukupolvien ketjuun kuulumista sekä naisena olemisen rooleja ja odotuksia. Kieli on taiteilijalle tärkein kuulumisen tunteeseen vaikuttava asia. Kulttuuri, kirjallisuus, runous, huumori, keskustelut, sananlaskut ja laulutkin avautuvat kielen kautta. Tunne kuuluvuudesta hänen muutettuaan Berliiniin löytyi saksan kielen oppimisesta.

Lehtonen Braun tekee sarjallisia kollaasimaalauksia, joissa hän yhdistää piirustusta, tekstiä, mustemaalausta ja valokuvia. Hän rakentaa teoksista tarinallisia installaatioita, jotka ammentavat taiteilijan omista tai hänen läheistensä elämänkokemuksista. Uusimmassa teoksessaan taiteilija käsittelee keskisuomalaisen sukunsa naisia ja yhteyttä sukupolvien välillä.

Niina Lehtonen Braun (s. 1975) on syntynyt Helsingissä. Hän on asunut ja työskennellyt Berliinissä, Saksassa vuodesta 2000 lähtien. Lehtonen Braunilla on sukujuuria Saarijärvellä, Pylkönmäellä ja Kannonkoskella. Laaja tuotanto käsittää kollaasi-installaatioita, taidekirjoja ja performansseja.

Niina Lehtonen Braunin työskentelyä on ystävällisesti tukenut Koneen säätiö.

Katso video haastattelusta